Tervetuloa

Vapaa-ajan purjehdus

Ihmiskunta, aikaisemmista vaiheista ja hyvin varhain, ymmärsi merireittien tarjoamat hyödyt ja potentiaalin. Hyödyllisyys on paljon suurempi kuin mitä maaliikenne tarjoaa. Kaupankäynti, kuljetus, uudet löydöt ja valloitukset hyötyivät tästä oivalluksesta suuresti.

Jotta ihmiskunta voisi hyödyntää merireittejä, sen pitäisi omistaa jonkin sortin kelluva ajoneuvo. Tämä tarkoittaa, että siinä pitäisi olla jonkin sortin voima liikkua ympäriinsä. Alussa, ihmiset käyttivät lihasvoimaa ja soutua matkustaa merellä. Kuitenkin, tämä tapa oli rajallinen, koska jopa kovimmat ja hyvässä kunnossa olevat eivät voisi soutaa kovin pitkään. Yrittäen löytää ratkaisun ongelmaan, he löysivät tuulen voiman ja päättivät käyttää sitä hyväkseen liikuttaakseen laivojaan. Ensimmäiset purjeveneet ilmestyivät Egeanmerellä 2000-1500 eKr. Sen jälkeen, purjehdus on kehittynyt valtavasti ja sitä käytetään tällä hetkellä myös vapaa-ajan aktiviteetteihin sekä urheiluun.

Vapaa-ajan purjehduksen tyyppejä

Purjehdus on tähän päivään asti yksi luotettavimmista ja autonominen tapa matkustaa merellä kuin muut veneet. Purjevene voi matkustaa pitkiä matkoja. Ainoa asia minkä se tarvitsee, on muonitusta miehistölle. Mutta vapaa-ajan purjehduksessa, voit pitää hauskaa ja myös nauttia seikkailusta avoimella merellä. On olemassa monia erilaisia vapaa-ajan purjehduksen tyyppejä, jotka saattavat kiehtoa sinua.

Kaikki se riippuu taidoistasi ja kokemuksestasi. Jos olet aloitteleva merimies, sinun kannattaisi aloittaa pienemmällä veneellä. On olemassa veneitä kuten kevytvene ja kölivene, jotka ovat vähemmän kuin 25 jalkaa koossaan. Voit purjehtia niitä itse tai osana yhden tai useamman miehistön jäsenen tiimiä. Pienempiä veneitä on helpompi käsitellä, ne eivät ole kovin raskaita ja ovat loistavia aloittelijoille. Näitä veneitä käytetään kilpailuissa korkeakoulun tiimeissä sekä olympialaisissa. Voit vuokrata tällaisen veneen viikonlopuksi ja nauttia purjehduksesta.

Jos kuitenkin haluat haastaa itsesi ja kokeilla kättäsi avoimella merellä, risteily on paras vapaa-purjehduksen tapa sinulle. Voit matkustaa maailman ympäri samalla kun asut laivallasi. Jotkut laivat ovat täysin varustettuja kylpyhuoneella, keittiöllä ja makuuhuoneilla, yleensä kannen alapuolella. Ne ovat ihanteellisia perheloman seikkailulle.

Kuinka voin aloittaa purjehduksen?

Ennen kuin kuvailemme, kuinka joku voi aloittaa purjehtimisen, meidän täytyy tehdä selväksi, että purjehdus ei ole jotakin joka voidaan oppia tietyssä ajassa. Jopa kokeneemmat purjehtijat oppivat jotain uutta jokaisella matkalla.

Purjehdus sisältää tieteen tuntemusta kuten aerodynamiikkaa, hydrodynamiikkaa, merenkulkua, meteorologiaa ja laivanrakennusta, jota kuka vain voi tutkia ja syventää ymmärrystään niin paljon kuin he haluavat. Tarvittavista yksinkertaisista ja käytännöllisistä tietämyksistä yliopiston opintoihin. Tietämys, jota purjehtija voi hankkia ovat rajattomia ja se on tarkalleen mielenkiintoisin osa vapaa-ajan purjehduksessa.

Jotta joku voi aloittaa purjehtimisesta oppimisen, heillä täytyisi olla ainakin perustietämystä. He voivat ymmärtää kaikki, mitä tapahtuu, seurata kapteenin käskyjä, osallistua aktiivisesti eri tehtävissä, joita täytyy suorittaa ja tietää, kuinka käsitellä vaarallisia tilanteita samalla kun ajatella omaa sekä toisten mukana olevien turvallisuutta. 

Vapaa-ajan purjehduksen ensimmäiset oppitunnit yleensä sisältävät yhdistelmän teoreettisia sekä käytännöllisiä aineita. Ensimmäisen aikana, aloittelijat oppivat yleensä veneen nimikkeistöstä, aerodynamiikasta, purjehdusperiaatteista, hydrodynamiikasta, laivanrakennuksen periaatteista ja kuinka vene pidetään vakaana. Myös kuinka käyttää merikarttaa, kompassia, valoraketteja, navigaatiovälineitä ja apuohjelmia sekä kuinka käyttäytyä turvallisesti merellä. Aloittelijat oppivat tuntemaan veneen käsittelyä satamassa ja kuinka ankkuroida alus sekä jotakin perustietoa meteorologiasta ja kuinka käsitellä vaarallisia tilanteita.  Kansainväliset säännökset törmäysten ehkäisemiseksi merellä on myös elintärkeä osa jokaisen koulutusta.

Jos seuraat yllä mainittuja kursseja ja jos hankit lisäkokemusta ja harjoittelua, ehkä voit valita purjehduksen tutkintotodistuksen hankkimisen. Tämän avulla voit vuokrata risteilyaluksen sinulle ja ystävillesi sekä matkustaa vapaa-ajalla ja pitää hauskaa Välimerellä tai Suomessa, joka tarjoaa monia vaihtoehtoja sekä monia paikkoja purjehdusta varten. Tai voit jatkaa harjoitteluasi jos haluat osallistua purjehduskilpailuihin. Muista, että vapaa-ajan purjehdus on aktiviteetti jokaiselle. Lapset voivat osallistua 7 ikävuodesta eteenpäin kilpailutiimeissä tai oppia, kuinka pitää hauska vedellä turvallisesti.