Tervetuloa

Turvallinen purjehtiminen

Purjehtiminen on harrastus, jonka kuka tahansa voi aloittaa. Purjehduksen voi aloittaa jo lapsena, sillä Suomesta löytyy purjehdusseuroja eri-ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Purjehdus on mukavaa ajanvietettä. Rennon olemisen lisäksi siihen liittyy kuitenkin tiettyjä turvallisuusseikkoja, joista jokaisen purjehtijan tulisi olla tietoinen.

Avomerellä veneen tulee olla olla merikelpoinen ja vankka, mutta turvalliseen purjehtimiseen vaaditaan sen lisäksi muutakin. Purjehtiminen vaatii purjehtijalta asianmukaisia varusteita sekä taitoa, tietoa ja kokemusta. Kokemusta saa vaikka pursiseuran, sukulaisten tai ystävien kautta.

Mies yli laidan ja muita hätätilanteita

Mitä jos sattuu tilanne, että miehistön jäsen putoaa veteen? Tällaisia tilanteita varten veneessä olisi hyvä olla tarpeeksi syvälle ulottuvat uimaportaat, pelastusrengas ja heittoköysi. Kaikilla miehistön jäsenillä tulee aina olla pelastusliivit. Pudonneen henkilön on helppo kiivetä veneeseen portaita pitkin, sillä kylmä vesi saattaa kangistaa ja laidan yli kiipeäminen voi olla hankalaa.Mikäli myrsky merellä yltyy kovaksi ja masto katkeaa, tulisi vedessä roikkuva masto saada katkaistua mahdollisimman nopeasti. Muuten tiedossa on vaaralliset runkovauriot. Tähän tarkoitukseen sopivat vahvat katkaisupihdit, joilla tilanne saadaan nopeasti hallintaan.

Veneessä huomioonotettavia seikkoja

Meri keinuttaa venettä ja joskus keinuminen saattaa yltyä kovaksikin. Tästä syystä kaikkien säilytyskaappien ja -laatikoiden tulisi olla tukevasti suljettavissa niin, että tavarat eivät pääse putoamaan niistä. Ota huomioon, että painava esine iskeytyy kaapin oveen kovaa, joten kaapit tulee olla kunnolla kiinni. Lisäksi itse veneen tulee olla ehjä, jotta se kestää veden aiheuttamat paineet. Toinen veneen ominaisuuksien kanssa huomioonotettava seikka on hyvät tarttumiskahvat, joista saa kiinni tarvittaessa. Kahvat ovat tärkeä apu silloin, kun aallot yltyvät koviksi. On myös hyvä pitää tavarat oikeilla paikoillaan, jotta ne eivät sinkoilisi ja osuisi pahimmassa tapauksessa ihmisiin.

Veneessä huomioonotettavia seikkoja