Tervetuloa

Purjehduskilpailut Suomessa

Suomessa järjestetään useita purjehduskilpailuja, joihin riittää joka kerta paljon osallistujia. Parhaimmillaan osallistujamäärä voi kohota jopa useisiin satoihin veneisiin. Kuten muuallakin maailmalla, myös Suomessa osataan kilpailla ja kilpailu otetaankin tosissaan ja sitä varten taitoja hiotaan paljon, jotta yhteistyö toimisi kilpailutilanteessa ja voitto ei menisi sivu suun jonkun pikkuvirheen takia. Mutta mitä kaikkia kilpailuja Suomessa sitten järjestetään?

Kilpailut Suomessa

Hangon Regatta on järjestetty joka vuosi jo vuodesta 1945. Sen ajankohta osuu heinäkuun alkuun ja tapahtumaan osallistuu usein lähes 200 venettä. Tapahtuma onkin yksi Suomen suurimmista purjehdustapahtumista. Kilpailussa on yleensä mukana lähes kaikki mahdolliset luokat ja jokaista luokkaa kohti osallistuu usein 10-30 venettä. Voittaja palkitaan aiemman voittajan palauttamalla pokaalilla. Tapahtuman järjestää Hangö Segelförening, Hangö Udds Segelsällskap ja Ekenäs Segelsällskap.

Emäsalon Lenkki järjestetään toukokuun lopussa. Siinä purjeveneet matkaavat Porvoon Emäsalon saaren ympäri. Osallistujia on joka vuosi 30-50 venettä ja heistä suurin on lähiseutulaisia. Lenkin pituus on 60 meripeninkulmaa, joka on noin 111 kilometriä. Oulu Ocean Race järjestetään vuosittain nimensä mukaisesti Oulussa. Sen historia alkaa vuodesta 2004, jolloin tapahtuma tunnettiin nimellä Matala Ocean Race. Nimi tuli ruokaravintola Matalan ravintolamestarin ja parin purjehtijan huulenheitosta. Tuona vuonna kilpailuun osallistui 28 venettä. Vuosina 2009-2010 kilpailun nimenä oli Edea Ocean Race. Nimi tuli sen aikaiselta pääsponsorilta. Tänä päivänä kilpailu kantaa nimeä Oulu Ocean Race ja osalllistujien määrä vain kasvaa. Vuonna 2011 osallistuneita veneitä oli 86 kappaletta. Päijännepurjehdusta ideoitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1972. Alueen eri purjehdusseurojen edustajat koottiin yhteen seuraavan vuoden kesänä ja päätettiin aloittaa tapahtuma. Ensimmäinen purjehduskilpailu saatiin pidettyä heinäkuussa 1973. Kilpailu on menestynyt jo alusta saakka ja se on pysynyt suosittuna vuosi toisensa jälkeen. Parhaimmillaan mukana on purjehtinut jopa 260 venettä. Reitin monipuolisuus kiehtoo purjehtijoita. Suursaari Race pidetään vuosittain Suomenlahdella. Se on avomeripurjehduskilpailu, joka tarkoittaa, että se eroaa ratakilpailusta. Kilpailu on suosittu. Siihen osallistui 139 venettä vuonna 2006. Osallistujamäärä koostui suomalaisista, venäläisistä ja virolaisista. Radan pituus on n. 155 meripeninkulmaa pienille, 165 keskisuurille ja 190 meripeninkulmaa isoille veneille. Kilpailemaan lähdetään Miessaaren selältä, kierretään Suomenlahden leveimmällä kohdalla sijaitseva Suursaari ja maalissa ollaan jälleen Miessaaren selällä, Haukilahden eteläpuolella. Tosin vuoden 2018 kilpailu lähti Espoosta, Mellstenin uimarannan edestä ja kierrettiin Venäjän puolella oleva Suursaari. Tässä kilpailussa veneilijät ovat merellä jopa 2 päivää. Kilpailu vaatii kilpailijoilta siis erityistä taitoa selvitä myös pimeässä.

Kilpailut Suomessa

Lisäksi suomalaiset seurat järjestävät erilaisia tiistai- ja keskiviikkokilpailuja. Näissä purjehtijat pääsevät tutustumaan lajiin ja itse kilpailuihin. Palkinnon anto toimii niin, että parhaat palkitaan joka kauden päätteeksi. Suomessa on monia kilpapurjehtijoita ja on joukossa jokunen yllätysnimikin. Muutama urheilija on menestynyt erittäin hyvin myös ulkomaan kisoissa, ollen maailman- tai euroopanmestareita. Esimerkiksi Bertel Broman oli olympiamitalisti. Hän voitti pronssia Amsterdamin olympiakisoissa vuonna 1928. MM-mitalisteja ovat Tom Björndahl ja Marko Dahlberg. Thomas Johanson on Olympia-kultamitalisti vuodelta 2000. Hän on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia purjehtijoita. Palkintoja on hänelle kertynyt useita: kultaa olympialaisissa, MM- ja EM-kisoissa. Jyrki Järvi on yksi Olympia-kultamitalisti. Vuoden 2000 kultamitali tuli yhdessä Thomas Johanssonin kanssa. Yksi Suomen tunnetuista nimistä, Hjallis Harkimo, on myöskin purjehtija. Hän on osallistunut Whitbread-purjehdukseen kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän oli miehistön jäsenenä (1981-1982) ja toisella kerralla toimi kapteenina (1989-1990). Harkimo oli ensimmäinen yksin maailman ympäri kilpaa purjehtinut suomalainen. Matkaan kului aikaa 168 päivää.