Tervetuloa

Purjehduskilpailut maailmalla

Maailman purjehduskilpailuja pidetään mitä erilaisimmilla vesillä. Ne eroavat suuresti Suomen kylmistä järvi- ja avovesistä.Kilpailut ovat suosittuja ja osallistujia onkin purjehduskilpailuissa yleensä runsaasti. Joillain purjehduskilpailuilla on jo pitkät perinteet. Vanhimpia kilpailuja on järjestetty jo niinkin varhain kuin 1800-luvulla. Maailman suurimmat nimet osallistuvat näihin kilpailuihin, tarkoituksenaan viedä pokaali kotiinsa vuosi toisensa jälkeen. Maailman suurimmat purjehduskilpailut vaativat kilpailijoiltaan erityisen paljon taitoa. Ei riitä, että osaat hallita veneen ja solmia solmuja. Kilpailijan tulee kestää kylmyyttä, hellettä ja yksinäisyyttä. Toisinaan tulee myös tarvetta tehdä alukseen erilaisia korjauksia. Niiden osaaminen on välttämätöntä, sillä muuten matka ei etene. Suuriin kilpailuihin osallistuvat kilpailijat ovatkin opiskelleet ja harjoitelleet taitoja niin, että ovat valmiina selviytymään mitä haastavimmista sääolosuhteista. Matkalla voi yllättää jopa lumimyrsky!

Tunnetuimmat purjehdukilpailut

Yksi vaativimmista purjehduskilpailuista maailmalla on Vendee Globe. Se järjestetään joka neljäs vuosi. Vaativan siitä tekee se, että se on yksinpurjehduskilpailu maailman ympäri. Kilpailija purjehtii yksin IMOCA 60 -veneellä. Purjehtija ei saa matkan aikana minkäänlaista apua. Tämä vaatii erityisen paljon taitoa, sillä mahdolliset korjaustyöt jäävät kilpailijan harteille. Sääolot saattavat olla millaiset vain, kilpailijan on selvittävä myrskyistä ja helteistä. Tässä kilpailussa onkin menehtynyt yhteensä kaksi kilpailijaa ja monet on jouduttu pelastamaan kaatuneesta veneestä. Kilpailuun on lähtenyt yhteensä 138 osallistujaa ja heistä maaliin on päässyt 71. Kyseessä on siis erittäin vaativa, maailman rankin kilpailu, jossa kilpailijalta vaaditaan ehdotonta pitkäjänteisyyttä ja kykyä selvitä kaikista mahdollisista tilanteista yksin. Jäämme jännityksellä odottelemaan vuoden 2020 kilpailua, johon suomalainen Ari Huusela valmistautuu. Aikaa on vielä, mutta kaikkeen täytyy varautua. Volvo Ocean Race on joka kolmas vuosi järjestettävä maailman ympäri kiertävä purjehduskilpailu. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973 nimellä Whitbread Round The World Race. Tuolloin kisaamaan lähti 17 venettä. Kilpailun nimi muutettiin vuonna 2001 ja tuolloin osallistujia oli 8 kpl. Vuosien varrella reitille on lisätty enemmän etappeja, niitä ollessa alunperin vain neljä. Nykyään etappeja on matkan varrella 9-10 kappaletta. Vuosina 1989-1990 kilpailuun osallistui Suomen Hjallis Harkimo, sijoittuen kymmenenneksi. Suomalaisista parhaiten tässä kilpailussa on menestynyt Markus Mustelin vuoden 1993-1994 kilpailussa. Hän sijoittui W60-luokassa sijalle 2. Harkimo osallistui uudelleen vuoden 2008-2009 kilpailuun, osallistuen Thomas Johanssonin miehistöön. He sijoittuvat neljänneksi. Tämän kilpailun pituudeksi tuli huimat 68 500 kilometriä.

Tunnetuimmat purjehdukilpailut

America’s Cup on purjehduskilpailu, joka toteutetaan kaksinkamppailuna. Lopullinen voittaja selvitetään match race -kilpailujen kautta. Kilpailu ei ole mikään tuore tulokas, vaan se pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1851. Tuolloin voittavan aluksen nimi oli America ja kilpailu nimettiin sen mukaan. America’s Cup on maailman vanhin kansainvälinen urheilupalkinto. Seuraava America’s Cup järjestetään maaliskuussa 2021. Kilpailu pidetään maailman “Purjeiden Kaupungissa”, Uusi-Seelannin Aucklandissa. Kilpailussa on ollut tapana, että suuret yritykset tulevat sponsoroimaan tapahtumaa ja saavat näinollen hyvää mainosta itselleen. Vuoden 1992 elokuva Wind kertoo America’s Cup -kilpailusta. Purjehtijat ympäri maailman pitävät elokuvaa suuressa arvossa mm. 12-metrisen aluksen kuvaustavasta ja siitä, miten elokuvaan on nähty niin suurta vaivaa. Elokuva kertookin Dennis Connerin 80-luvun tapahtumista. Elokuvassa nimet on kuitenkin muutettu. Dennis Conner on vuonna 1942 syntynyt amerikkalainen purjehtija, joka on voittanut mm. pronssia vuoden 1976 Olympialaisista, kaksi Star World -mestaruutta ja hänellä on hallussaan jopa neljä America’s Cup -voittoa. Conner tunnetaankin osuvasti nimellä “Mr. America’s Cup”. Donnerilla on runsaasti myös muitakin voittoja. Tulevaisuus näyttää, nähdäänkö hänen vielä kaappaavan palkintopokaalin itselleen tulevissa kilpailuissa.