Tervetuloa

Purjehdus ja nuoret

Purjehdus on harrastus, joka sopii kaikille. Myös nuoret voivat loistavasti osallistua purjehtimiseen ja opetella purjehtimiseen kuuluvia seikkoja. Nuorille järjestetäänkin omia purjehduskursseja, joissa heille opetetaan turvallinen purjehtiminen ja heidän tulevaisuus taitavina purjehtijoina saavat loistavan alun. Nuorisopurjehduksia järjestää esimerkiksi Suomen Purjelaivasäätiö. Tarkoituksena on tukea nuoria ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Säätiö järjestää koulutuksen purjehtimiseen, jotta kaikilla olisi varmasti hyvä tietotaito lähteä merelle. Myös meriaiheisia nuorisotapahtumia järjestetään, jonne nuoret ovat tervetulleita. Maksimoidakseen nuorison tukemisen, järjestetään tapahtumia myös aikuisille. Näiden tapahtumien tuotot suunnataan suoraan nuorisotyöhön.

 

Suomen Purjelaivasäätiö haluaa herättää nuorison kiinnostuksen merenkäyntiä kohtaan. Samalla nuorten sosiaaliset taidot edistyvät ja yhteisöllisyys saa lisää merkitystä. Oppiminen tapahtuu tekemällä ja opettajina toimivat ammattilaiset, jotka tietävät, mitä tekevät. Nuoret voivat olla täysin aloittelijoita eikä minkäänlaisia taitoja vaadita. Säätiötä on ollut tukemassa jo vuosikausia itse Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi säätiö tekee yhteistyötä esimerkiksi SOS-Lapsikylän kanssa. Merenkävijöiden Purjehdusklubi sopii sekä aikuisille että nuorille. Purjehtimaan pääsee klubin veneellä ja nuorten ja aikuisten on mahdollista opetella purjehdusta joko ohjatuissa harjoituksissa tai käydä vapaammin itse purjehtimassa. Klubi järjestää opetusta myös veneiden huollosta. Tämä on tärkeä taito silloin, jos törmää merellä ongelmatilanteeseen. On hyvä antaa nuorille realistinen kuva purjehtimisen kaikista puolista. Ongelmien sattuessa täytyy osata toimia. Klubin harjoituksia on pari kertaa viikossa ja näin purjehtivat oppivat hyvässä tahdissa. Merenkävijöillä on erikseen alkeiskursseja, joihin on mahdollisuus osallistua toukokuusta syyskuuhun. Kurssilla opitaan purjehduksen perusasiat, kuten rantautuminen, veneen käsittely, purjeiden käyttö jne. Kurssilla käyneet ovat olleet tyytyväisiä ja he ovat kertoneet innostuneensa purjehduksesta entistä enemmän ja jatkavansa harrastusta itsenäisesti. Suomen Purjehdus ja Veneily järjestää junioritoimintaa. Lapsille ja nuorille järjestetään erilaisia leirejä ja tapahtumia, joissa opitaan enemmän. Halukas voi osallistua esimerkiksi kertaluontoiselle kurssille tai pidempiaikaiselle opetusjaksolle. Opetus voi jatkua esimerkiksi kesän ajan. Alkeisopetuksen myötä seura saa uusia jäseniä ja purjehdusta saadaan levitettyä harrastuksena ja harrastus saa ennenkaikkea näkyvyyttä. Muita junioritoimintaa järjestäviä seuroja ovat esimerkiksi Espoon Pursiseura. Lapset ja nuoret oppivat purjehtimisen saloja jollan kyydissä ja pääsevät näin harrastuksen alkuun. Perustaidot ovat hallussa tämän kurssin jälkeen. Toinen junioritoimintaa tarjoava seura on Joensuun Pursiseura ry. Kotkasta löytyy Kotkan Pursiseura, johon mukaan pääsevät vähintään 7-vuotiaat lapset. Oulun seudun lapset voivat osallistua esimerkiksi Oulun Merenkävijöiden kurssille. Seura mainostaa olevansa Perämeren hauskin purjehdusseura.

Purjehdus ja nuoret

Nuorille järjestetään myös kilpailuja. Puolassa järjestettävään Youth Sailing World Championships 2019 -kilpailuun voivat osallistua 12-18 -vuotiaat nuoret. Toinen nuorisolle suunnattu kilpailu on Helsingin Merisatamassa järjestetty Purjehduksen koulumestaruuskilpailu. Joukkueet määräytyvät niin, että neljän hengen joukkueessa kaksi kuuluvat virallisen junioriluokan ranking-sarjaan ja muut kaksi osallistujaa ovat mukana oppimassa. Suomessa nuoret ja lapset on otettu erityisen huomioon purjehtimisen suhteen. Kaikilla on mahdollisuus aloittaa tämä urheilullinen ja terveellinen ulkoharrastus. Opetusta saa lähes missä päin Suomea tahansa ja nuoren ei tarvitse odottaa täysi-ikäisyyttä päästäkseen kilpailemaan. Kilpailut ovat oiva mahdollisuus testata omia taitojaan ja myös kehittää niitä. Myös ulkomaan kilpailut kehittävät varsinkin nuoren itseluottamusta ja nuori saa valmiudet osallistua vaativimpiin kilpailuihin ja aikuisikään mennessä kokemusta onkin jo karttunut mukavasti ja kyseeseen voi tulla vaikkapa maailmanympäryskisat, mikäli rahkeita riittää. Ei muuta kuin rohkeasti mukaan kokeilemaan tätä upeaa lajia! Purjehduksesta voi tulla vaikka elämäntapa, ken tietää. Lue nuorisotoiminnasta lisää esimerkiksi SPV:n sivuilta. Siellä on laajasti tietoa siitä, millaista harrastustoimintaa nuorille on olemassa.