Tervetuloa

Purjehdus-cupit Skandinavian alueella

Pohjoismaissa järjestetään useita suuria purjehduskilpailuja, joihin osallistuu yleensä suuri määrä kilpailijoita. Pohjoisen sääolosuhteet voivat olla kylmiä ja tuuli voi olla hyytävää. Kesällä tietysti aurinko paistaa, mutta on tuurista kiinni, osuuko kilpailupäiville aurinkoa vai sadetta. Tapahtumia on usein sponsoroimassa jokin suuri yritys. Sponsorointi tuo yrityksille tietysti lisää näkyvyyttä. Joskus yritykset saattavat jopa järjestää palkintopaketteja voittajaa varten. Paketti koostuu yleensä tietenkin yrityksen omista tuotteista. Pohjoismaiden kilpailuihin tulee katsojia yleensä useista eri maista ja alueen majoituspaikat saattavatkin olla täynnä näiden kilpailujen ajan. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mikäli olet menossa tapahtumaan ja tarvitset majoitusta.

Skandinavian alueella järjestettäviä cupeja

 

Scandinavian Gold Cup eli nk. Kultapokaali-purjehdus on vuosittain pidettävä 5,5 -metristen alusten purjehduskilpailu. Kustakin maasta kilpailuun saa osallistua vain yksi vene tai  joukkue. Vaikka nimi kantaakin Skandinavia-nimeä, saa siihen kuitenkin osallistua muutkin maat. Kilpailu pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919 ja sen perustajana toimi Suomen toisiksi vanhin purjehdusseura Nyländska Jaktklubben. Kilpailun tarkoituksena oli alunperin juhlia Suomen juuri saamaa itsenäisyyttä ja kilpailu pidettiin vain Suomen ja Ruotsin välillä. Ja vaikka kilpailu onkin nimeltään Scandinavian Gold Cup, se pidettiin kuitenkin vuonna 2006 Alankomaissa. Tuolloin kilpailuun osallistui 11 maata ja voiton vei hollantilainen joukkue. Grundig Sailing Cup on purjehdusmittelö Norjassa. Vuonna 2018 ensimmäinen regatta pidettiin sateisessa Oslossa kesäkuun alussa. Tapahtumassa kävi satoja vierailijoita. Avoin Nordic J/70 -mestaruuskisa pidettiin Norjan Hankossa kesäkuun lopussa ja suuri päättäjäisfinaali huipentui upeiden maisemien Bygdinissä, Jotunheimenissä. Kilpailussa käytettävät J/70 -veneet ovat nopeita ja kevyitä. Lisäksi ne ovat hyvin tilavia, joten niihin mahtuu kyytiin vaikka koko perhe tai kaveriporukka. Kilpailun voittajalle myönnettiin 20 000 Norjan kruunun arvoinen Grundig-tuotepaketti. Grundig valmistaa erilaisia innovatiivisia kodinkoneita. Yrityksen historia ulottuu jo 1940-luvulle ja se on nykyään arvostettu merkki. Katso GSC:n verkkosivut täältä. Helsinki Dragon Cup on Louhi-veneluokan purjehtijoiden kilpailu. Se on yksi Suomen suurimmista purjehduskilpailuista. Siinä kilpaillaan Golden Cup -mestaruudesta. Vuoden 2018 kilpailu pidettiin 20. – 28. heinäkuuta. Kilpailua isännöi Helsingfors Segelklubb, joka on yksi Suomen suurimmista purjehdusseuroista. Sillä on jäseniä yli 1600. Dragon Club pidettiin Suomenlahden avovesistössä, jossa virrat ovat vähäiset ja tuuliolosuhteet ovat erinomaisia kilpailua ajatellen.

Skandinavian alueella järjestettäviä cupeja

Vuoden 2018 Baltic Classics Masters Cup pidettiin loppukesästä. Kilpailu starttasi Tukholmssa heinäkuun alussa. Airisto Classic Regatta pidettiin Turussa heinäkuun 26. – 28. Päivänä. Kilpailu jatkui Helsingin Regattalla heinäkuun 3. – 4. Päivänä. Viimeinen osio, Sandhamnsregattan by Bluewater pidettiin elokuun 9. – 11. Päivänä Sandhamnissa, Ruotsissa. Tuolloin kilpailun voitti niinkin vanha alus kuin vuosimallia 1921 oleva Marga-vene. Kilpailun sääntöihin kuuluukin, että kilpailualuksen tulee olla klassinen alus, joka on valmistettu puusta tai niitatusta teräksestä. Lisäksi alus tulee olla suunniteltu vuonna 1970 tai aiemmin. Kilpailun sääntöihin kuului aikaisemmin, että osallistuakseen finaaleihin, kilpailijan tulisi kilpailla vähintään kahdessa eri maassa. Tämä sääntö poistettiin kuitenkin vuoden 2018 kilpailusta. Sen sijaan kilpailijoilla on mahdollisuus saada erityisiä extrapisteitä eri maissa purjehtimisesta. Pisteiden tarkoituksena on rohkaista kilpailijoita purjehtimaan Välimeressä. Näiden lisäksi järjestetään paljon muitakin kilpailuja. Kilpailuista tiedotetaan yleensä eri pursiseurojen nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa, kuten tapahtuman Facebook-sivulla. Lisäksi sponsorit saattavat mainostaa sponsoroimiaan tapahtumia. Suurempien cupien lisäksi on runsaasti muita kilpailuja, joita pääset katsomaan. Tai mikäli olet taitava purjehtija, voit jopa itsekin osallistua niihin. Tarkkaile alueesi purjehdusseurojen ilmoituksia, niin pysyt ajan tasalla.