Tervetuloa

Purjehduksen aloittaminen

Purjehdus tarkoittaa meressä liikkumista purjealuksella eli veneellä, mistä löytyy purje. Purje toimii tuulen kanssa, jonka avulla liikutaan eteenpäin ja päätetään suunta. Purjehduksessa käytetään liikkumiseen pääasiassa tuulen voimaa, joten purjehdukseen tarvitaan aina hieman tuulinen sää. Purjealus koostuu laudasta tai veneestä, johon on kiinnitetty purje. Purjehtimista voi joko harrastaa purjeveneellä tai purjelaudalla. Tämä riippuu siitä, että kuinka laajasti lajia haluaa harrastaa. Purjeveneellä on mahdollista purjehtia pelkästään vedessä, kun taas purjelaudalla voi purjehti melkein missä vain. Alustana voi tällöin olla joko vesi, lumi, jää hiekka tai jopa asfaltti. Purjelaudalla on meriteiden kulkemiseen kaikki samat oikeuden kuin purjeveneelläkin, joten se ei purjehdusta meressäkään rajoita.Kuten kävikin ilmi, niin purjeveneen liikkuminen perustuu sen purjeeseen, eli niin sanottujen siipien muotoon. Tämä siipi on vähän niin kuin lentokoneen siipi, joka ottaa vastuksen ilmasta pysyäkseen ilmassa. Purje toimii, kun ilmavirta eli tuuli kulkee pitkin purjetta ja sen pintaa. Tämä tuuli aiheuttaa paineen purjeessa, joka taas saa purjeen liikkumaan. Tämä tuulivirta ja veneen köli yhdessä saavat taas veneen liikkumaan. Myötätuulessa purjeet laitetaan mahdollisimman kohtisuoraan tuulen kanssa. Tällöin se pääsee työntämään venettä eteenpäin. Riippuen purjehduksen tyypistä ja tarkoituksesta on olemassa erilaisia purjeita. Esimerkiksi vastatuuleen purjehtijat suosivat kaulapurjeita. Näitä keilapurjeita kutsutaan spinaakkereiksi ja genaakkereiksi. Purjeveneeseen on myös mahdollista lisätä sivulta tulevaa liikettä vähentävä köli, jonka avulla on mahdollista purjehtia jopa vastatuulessa. Huomiona kuitenkin, että suoraan vastatuuleen purjehtiminen ei ole koskaan mahdollista, vaan purjehtiminen tapahtuu hieman vinottain.

Miten sitten aloittaa purjehdus

Purjehdus voi olla erittäin hauska ja mielenkiintoinen harrastus. Purjehduksessa pääsee nauttimaan meidän upeista meri ja järvimaisemista. Se on loistava tapa päästä nauttimaan kesäisestä merisäästä. Purjehduksen opittua se on vielä jopa erittäin yksinkertainen harrastus, jossa apuna tarvitaan pelkästään tuulta. Maamme onkin täynnä toistaan upeampia järviä ja upeaa rantaviivaa, jotka antavat loistavat mahdollisuudet purjehtimisen aloittamiselle. Purjehdus onkin erittäin suosittu harrastus Suomessa, jota harrastetaankin kesäisin huolella. Kesämme on kuitenkin huomattavasti lyhyempi, kuin muualla. Tämän takia purjehtimisesta innostuneet usein viettävätkin koko kesän purjehtiessa.

Purjehdus onkin meille monelle mielenkiintoinen harrastus, joka haluttaisiin oppia. Mieli kuitenkin miettii vielä muutamia kysymyksiä, että miten purjehduksen voi oikein aloittaa. Tämä koetaan helposti hankalaksi monista eri syistä, kuten että mistä veneen voi hankkia ja mitä ne maksavat? Usein purjehdus koetaan liian kalliiksi harrastukseksi. Tämä on kuitenkin vain illuusio ja pääsee purjehtimisenkin aloittamaan yllättävän edullisesti. Purjehtimisessa ei edes tarvitse hankkia välttämättä omaa purjealusta, jos siihen ei ole mahdollisuutta. Purjehtimiseen on nimittäin tarjolla lukuisia erilaisia kursseja, joista monia tarjoaa laina-alusta. Purjehdus on kuitenkin sen verran vaativa laji, että sen aloittamiseen on käytävä kurssi, ellei lähipiiristä löydy opettajaa.Kursseille osallistuminen on kuitenkin hyvinkin yksinkertaista, eikä kursseilla tarvita minkäänlaisia varusteita tai etukäteen opiskelua. Kaikki mitä purjehdukseen tarvitsee, toimitetaan usein kurssin järjestäjän puolesta ja kurssi aloitetaan täysin alkeista. Tällöin oppilailla ei tarvitse olla etukäteen hankittua perustietoa. Kurssit kuitenkin saattavat erota hieman toisistaan. Joten kannattaa tutustua huolellisesti lähialueen kurssitarjontaan. Usein kurssit ovatkin hyvin edullisia, joten pienellä säästämisellä on jo usein varaa aloittaa kurssi. Kurssiin ei myöskään tarvitse sitoutua liian kauaksi aikaa, nimittäin kun perus asiat ovat kunnossa, ei kurssilla tarvitse enää turhaan käydä. Tällöin on jo valmis hankkimaan oman purjealuksen ja voi aloittaa harjoittelemaan teoriaa käytännössä itsekseen.