Tervetuloa

Opi purjehtimaan

Haluatko oppia purjehtimaan, mutta et tiedä mistä aloittaa etkä omista venettäkään? Ei hätää. Suomessa on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia oppia purjehtimisen taito eikä aloittelijoilta vaadita yleensä mitään välineitäkään. Olit sitten nuori tai aikuinen, voit lähteä mukaan opettelemaan. Etsit vain alueesi pursiseuran, ilmoittaudut kurssille ja lähdet kokeilemaan. Aluksi pääset opettelemaan veneen hallinnan teoriaa, jonka jälkeen kurssiryhmä suuntaa kohti vesiä. Purjehdus voi olla mukava harrastus, jonka parissa lähdet viettämään rentoa saaristoviikonlopua tai se voi olla adrenaliinia täynnä oleva kilpaharrastus. Kerromme tässä hieman purjehduksen alkeista ennen purjehduskurssille osallistumistasi.

Purjehdus

Purjehtiminen tapahtuu tuulen voiman avulla. Mikäli olet aloittelija, kannattaa tuulta olla n. 6-7 m/s. Päivän tuulen voimakkuuden voit selvittää tutkimalla päivän säätiedotusta. Lähtiessäsi vesille, kannattaa päälle pukea säänkestävät vaatteet. Lämpimällä kelillä kengät voivat olla lenkkarit, kunhan niiden kastuminen ei haittaa. Muista napata mukaan eväät ja lämmintä juomaa! Veneen pohjassa oleva köli pitää veneen suorassa. Se myös vähentää sivuttaisvoiman tuomaa painetta. Köliä voidaan käyttää hyödyksi luoviessa vastatuuleen (suoraan vastatuuleen ei ole mahdollista purjehtia). Venettä voidaan tasapainottaa omalla kehonpainolla. Mikäli purjehditaan jollalla, on purjehtiminen jatkuvaa painon siirtoa sekä purjeen säätöä. Tämä tulee varmasti selväksi heti vesille mentäessä. Purje on tietenkin se osa, johon tuuli tarttuu. Purjehduskursseilla opetetaan purjeen oikeanlainen säätö ja köysien käyttö. Purje on veneen osa, jolta vaaditaan erityistä kestävyyttä, varsinkin pitkillä matkoilla. Veneen saa pysäytettyä kääntämällä keulan kohti tuulta ja löysäämällä purjeen. Purjehtiessa voi sattua erilaisia ongelmatilanteita. Voit esimerkiksi satuttaa itsesi tai vene voi jopa kaatua kovan tuulen sattuessa. Mikäli vene kaatuu, se voidaan kuitenkin kääntää ympäri. Tähän paras hetki on silloin, kun purje kelluu eikä ole vielä painunut pinnan alle. Mikäli et kuitenkaan ehdi tekemään kääntämistä tässä ajassa, on seuraava mahdollinen hetki vasta, kun köli osoittaa kohti taivasta. Veneen kääntäminen tapahtuu kehonpainolla, pitäen kiinni kölistä. Myös tähän saat ohjeistuksen valitsemallasi purjehduskurssilla. On hyvä tietää, kuinka toimia hätätilanteessa. Kylmä vesi kangistaa kovankin urheilijan nopeasti, joten tieto on valttia. Tässä on vain osa purjehduksesta. Lisäksi sinun kannattaa opetella paljon muita taitoja pärjätäksesi yksin veneessä. Kurssilla opit tärkeät väistämissäännöt, joita sinun tulee noudattaa aina ollessasi vesillä. Näin vältetään turhat vaaratilanteet kohdatessa muita vesiajoneuvoja. Lisäksi opit solmimaan erilaisia solmuja, jotka eivät aukea tiukan paikan tullen. Myös erilaiset turvallisuusohjeet ovat tärkeitä, sillä saatat esimerkiksi kolauttaa pääsi puomiin tai kompastua.

Purjehdus

Missä purjehdusta pääsee sitten opettelemaan? Lähes joka puolella Suomea. Suomessa toimii useita pursiseuroja, jotka järjestävät purjehduskursseja aikuisille ja nuorille. Esimerkiksi Helsingissä toimii Purjehduskoulu Sea Lady Sailing. Kurssit pidetään Lauttasaaressa. Heidän kanssa pääset purjehtimaan saaristoihin ja Välimerelle. Sea Lady Sailingin tarjoamat kurssit ovat kokonaisvaltaisia, joissa opitaan kaikki tarvittava aina oman veneen hankkimiseen saakka. Saat hyviä neuvoja rautaisilta ammattilaisilta, jotka voivat auttaa myös oman veneesi hallinnan opettelussa. Lisäksi he julkaisevat omia käsikirjoja purjehtijoita ja veneilijöitä varten. Kirjat ovat käytössä joillain purjehdus- ja veneilykouluilla. Sea Lady Sailing on noussut yhdeksi Suomen johtavaksi ja arvostetuksi purjehduskouluksi. Tutki siis alueesi purjehdus- ja pursiseuroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan ja edullisen vaihtoehdon. Voit osallistua joko omalla veneellä tai usein käytössä on seuran oma vene, jolla purjehdusharjoitukset toteutetaan. Oppiminen tapahtuu mukavassa porukassa, osaavan ammattilaisen opastamana. Enää ei tarvita kuin sinun yhteydenotto, niin harrastus voi alkaa!