Tervetuloa

Onko purjehtiminen vaarallista

Ammattilaispurjehtiminen pitkin suuria valtameriä on todella hurjannäköistä touhua. Vene on niin kallistunut, että sitä miettii miten se voi ollenkaan pysyä pinnalla. Tällainen valtamerillä purjehtiminen ei olekaan amatöörien hommaa, vaan siihen vaaditaan jo aika paljon kokemusta ison veneen käsittelystä. Mutta kyllä Suomenkin rauhallisesta saaristosta löytyy haasteita ja sääolosuhteiden tuomia hurjia tilanteita purjehtijoille.

Purjehtimiseen, kuten moneen muuhunkin harrastukseen, kuuluu myös riskejä. Se, onko purjehtiminen vaarallista, ei ole niin yksiselitteinen asia. Purjehtimisen vaarallisuus voi riippua monesta eri tekijästä. Jos kuitenkin lähdetään siitä lähtökohdasta, että miehistö on kokenutta ja asiantuntevaa, niin mahdollisuus selvitä vaarallisistakin tilanteista on paljon korkeampi. Vaarallisuus riippuu myös paljon missä purjehditaan ja minkälaisella veneellä.

Helppoa purjehtiminen ei kuitenkaan missään nimessä ole. Se on paljon tarkkuutta ja tietoa vaativa laji. Ei ole niin yksinkertaista tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, pitää kurssi, veivata vinssejä, tarkistaa purjeiden asento ja ohjata venettä. Erityisesti kilpailutilanteissa vauhti on todella hurjaa, miehistön pitää tehdä nopeita ratkaisuja ja työskentelyn tarvitsee olla ripeää ja määrätietoista. Tällaisissa tilanteissa myös virheiden tekemisen riski kasvaa.

Yleisimmät vaarat

Purjehtimisen vaaroja ajatellessa mieleen tulee helposti elokuvissa nähdyt valkohain hyökkäykset, hirmumyrskyt ja rikkoutuneet purjeet, jotka johtavat veneen tuuliajolle. Tällaista ei kuitenkaan tapahdu muuta kuin villeimmissä kuvitelmissamme. Suurimmat vaarat piilevät ihan tavallisissa asioissa mitkä voivat tapahtua muuallakin kuin veneessä kuten sairas- ja pahoinvointikohtauksissa.

Yleisempiä purjehtijoiden kohtaamia vaikeuksia ovatkin nimenomaan erilaiset sairastumiset. Sairaskohtauksen saaminen keskellä valtavaa merta voi olla erittäin kohtalokasta, sillä apua ei juurikaan ole saatavilla. Usein myös avun saaminen paikalle voi olla hankalaa, vaikka nykyään veneet ovatkin varustettuja uusimmalla tekniikalla, millä paikantaminen on helppoa ja avun kutsuminen onnistuu radiopuhelimen avulla.

Myös ihan tavalliset pahoinvointikohtaukset, auringon aiheuttamat ihon palamiset, nestehukka, hypotermia ja yleiset sairaudet voivat tehdä purjehtimisesta todella tukalaa. Vaikka maihin olisikin mahdollista päästä, sekään ei aina onnistu ihan hetkessä tukalan olon yllätettyä. Sään vaihtelut ovat yllättäviä ja niihin ei aina kokeneinkaan purjehtija osaa varautua.

Purjehtimiseen kuuluu myös paljon liikkumista kannella ja vene on täynnä köysiä ja muita esteitä. Varmasti jokainen purjehtija voi kertoa joskus kaatuneensa veneen kannella. Tietyt tilanteet vaativat paljonkin liikkumista ja etenkin kilpaveneissä hyvinkin ripeitä tilanteita tulee vastaan, jossa tilaa on vähän, kun kaikkien pitää löytää oma paikkansa nopeasti. Aivotärähdykset, kuhmut ja mustelmat, sekä sijoiltaan menneet jäsenet ovat hyvin tyypillisiä veneessä sattuvia onnettomuuksia.

Vaaratilanteiden välttäminen

Purjehtimisessa tapahtuviin vaaratilanteisiin voi kuitenkin varautua. Kaikkein tärkeintä on ensin oppia perussäännöt veneessä toimimisesta ja purjehduksen periaatteista. Harvoin kukaan edes lähtee ensipurjehdukselle ilman ammattilaisen avustusta. Purjehduksen opetteleminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Osallistuminen opettavalla kurssille on loistava idea, jossa käydään myös läpi kaikki mahdolliset vaaratilanteet.

Maalaisjärjellä selviää jo pitkälle. Pelastusliivien käyttö voi pelastaa hengen, kuten jo sanottiin, mitä vaan voi tapahtua hyvinkin nopeassa ajassa ja veden varaan joutuminen ilman pelastusliivejä voi olla hyvin kohtalokasta. Ruorijuoppous aiheuttaa Suomessakin joka kesä paljon onnettomuuksia, joilta voitaisiin helposti välttyä, jos alkoholin nauttiminen jätetään maihin.

Jokaisessa päivittäisessä tilanteessa voi tapahtua kaikenlaisia onnettomuuksia ja sama pätee purjehtimiseen. Kaikki kuitenkin sujuu hyvin, jos perusasiat ovat kunnossa, veneestä löytyy hyvä ja kattava ensiapupakkaus, turvallisuusohjeita noudatetaan ja kokeneen kipparin neuvoja kuunnellaan. Näin purjehdus voi olla todella mukava ja mielenkiintoinen harrastus. Suomen purjehdus ja veneily seura SPV järjestää paljon purjehdukseen liittyviä koulutuksia.