Tervetuloa

Kaikki paitsi purjehdus on turhaa

San Diegossa kasvanut toimittaja kirjoitti, että ajattelee purjehduksesta samalla tavoin kuin surffarit puhuvat surffauksesta: ”Siellä vain aaltojen kanssa, man…” Hän itse asiassa elää veneellä. Purjehdus on erityisen jännittävää ensikertalaisille. Yksi siisteimmistä asioista on purjehtia vastatuuleen, vaikka vain lahden ympäri. Tunnet tuulen kasvoillasi, kuulet purjeen. Iso vene tulee vastaan ja aiheuttaa aallot. Kuulet aaltojen läiskähtävän ja veneen kallistuvan toiselle kyljelle.

Yhtäkkiä muutama delfiini hyppää ylös vedestä. Ja kaikki tämä on aisti-informaatiota, joka auttaa sinua päättelemään, mitä teet. Purjeen ääni kertoo, onko se löysällä, jos sitä ei ole kiinnitetty kunnolla. Veden liike kertoo tuulen tulevista liikahduksista. Se on erityistä purjehduksessa: yhteys, jonka teet luonnon kanssa on seurausta siitä, että saat veneen liikkumaan. Joskus, kun kaikki on täydellisesti, vene liikkuu hiljaa ja kuulet ainoastaan kolin halkovan vettä ja tuulen tuivertavan ohitse. Se on alkukantaista, jopa hengellistä. Siellä vain aaltojen kanssa, man.

Ennen ensimmäistä purjehduskertaani olin oikea maakrapu. Työskentelin näyttöpäätteen ääressä ja vietin vapaa-aikana näyttöpäätteen ääressä. Palattuani töistä kotiin istuin yleensä läppärin kanssa sohvalle, jossa tapanani pelata älypelejä ja muutama kierros venttiä, lukea foorumeita ja Redditiä tai katsella ohjevideoita. Purjehtimisen voi nähdä aikaa vievänä harrastuksena, mutta se myös antaa paljon. Nykyään vietän kesäisin veneessä yhteensä viikkokausia – täytyy myöntää että saatan istua myös silloin läppäri sylissäni, mutta ainakin olen ulkona luonnon parissa ja raittiissa ilmassa!

Purjehtimaan voi oppia kouluissa

American Sailing Associationin ja U.S. Sailingin, kahden pääasiallisen sertifikaatiotahon nimissä on muutama sata purjehduskoulua eri puolilla Yhdysvaltoja, jopa yllättävissä paikoissa kuten Oklahomassa ja Arizonassa. Aloittelijoiden kurssit kestävät usein kaksi päivää, joten tarjolla on viikonloppupakkauksia. Hintataso on noin 500 dollaria per henkilö. U.S. Sailing painottaa suuremmassa määrin kilpa-ajoa ja ASA huvitteluveneilyä; tutustumiskurssit ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän samoja.

Purje täynnä tuulta muodostaa siiven ja työntää venettä kuten lentokoneen siipi tekee – paitsi poikki veden eikä ilmaan. Purjehduksessa purjeet pitää asettaa tai trimmata niin, että työntö voidaan maksimoida siihen suuntaan kuin halutaan mennä. Oikeassa asennossa ilma, joka liikkuu purjeen ohi, liikkuu nopeammin kuin ilma, joka liikkuu toisella puolella, synnyttäen näin nostetta.

Jokaisella seilorilla, joka vie sinut oppitunnille, on turvallisuusvarusteet ja navigointilaitteet. Pääasiallinen työsi on pukeutua tilanteen edellyttämällä tavalla. Joten kuvittele merimies mielessäsi, äläkä sitten pukeudu sen mukaan. Et tarvitse villapaitaa ja piippua. Katso säätiedotus ja pukeudu kerroksiin, joihin pukeutuisit maalla. Pidä lisäksi huolta, että sinulla on seuraavaksi luetellut asiat. Kaksi vaatimusta kansikengille on, että niiden pitää olla tarttuvat ja jälkiä jättämättömät. Polarisoidut aurinkolasit leikkaavat häikäisevää valoa, joten voit nähdä miten vesi liikkuu, mikä auttaa sinua lukemaan tuulta.

Kalliit purjehduskäsineet voivat maksaa lähes 50 dollaria. Ja jos haluat, että sormenpääsi ovat paljaat sorminäppäryyden parantamiseksi, et koe huonoa omaatuntoa niiden leikkaamisesta saksilla. Vaate joka pärjää tuulessa, on ehdottomasti Helly Hansen HP Fjord. Se on loistava este sekä tuulelle että vedelle ja tarjoaa myös hieman lämpöä. Lokikirja on paikka, jossa pidät kirjaa suorittamistasi kursseista ja tunneista, jotka olet viettänyt vedessä. Jos haluat ikinä vuokrata veneen tai alkaa ohjaajaksi, se on kätevä tapa osoittaa kokemusta. Ja vaikka et haluaisi, kouriintuntuvan listan pitäminen saavutuksista on aliarvostettu ilo.

Tuulen hyödyntäminen

Kun on suuri tuulenpuuska, käänny vain tuulta kohti, niin laiva pysähtyy. Onneksi painava painoköli laivan rungon alla tekee siitä vaikean kaataa. Joten vaikka vahva tuulenpuuska saisi laivan kallistumaan, sinulla ei ole hätää. Tulenko merisairaaksi? Saatat tulla, vaikka vielä oppiessasi olet lähellä rantaa ja maan näkeminen yleisesti ottaen auttaa. Jos meinaat oksentaa, mene kaikkien asianosaisten hyödyksi kohti laivan suojanpuoleista reunaa. Jos putoan veteen, ehtiikö vene takaisin luokseni ajoissa pelastaakseen minut?

Tee tiettäväksi, että olet pudonnut laidan yli veteen, ja joku heittää sinulle kelluntalaitteen, ellei sinulla jo ole sellaista päälläsi. Sitten näyttää hetken siltä, kuin vene olisi purjehtimassa pois. Älä hermostu! Kestää vain hieman aikaa saada purjevene kääntymään ympäri. Kuinka vaikeaa on operoida purjeita? Tuulentäyteisten purjeiden hallinta saattaa vaatia todellista voimaa mutta ja vinssit antavat purjehtijoille mekaanisen edun. Tavallisena harrastuksena kuka tahansa voi purjehtia. Kilpailu onkin sitten asia erikseen.

Jos purjehduskärpänen on purrut sinua, hyvä aloitus purjeveneenomistukseen on Sunfish, 14 jalan mittainen ”jolla”, jossa on yksi purje. Uutena Sunfishin voi ostaa noin 4 500 dollarin hintaan mutta niitä on ollut markkinoilla 1950-luvun alkupuolelta. Koska veneitä on olemassa useita satoja tuhansia, ainakin muutama hyvässä kunnossa oleva on myynnissä paljon halvempaan hintaan. Jos olosi on yritteliäämpi ja löydät jostain kopion 1950-luvun klassikosta Popular Mechanics: 23 Boats You Can Build, Su-Lu -vanerijolla tarjoaa kohtuullisen version Sunfishistä.

Jos luet opaskirjoja ja veneilylehtiä, saatat luulla, että veneily on vaikeaa. Niin ei kuitenkaan ole asian laita. Purjehtiminen on todella melko helppoa: Asiantunteva ohjaaja voi opettaa sinulle perusteet yhden iltapäivän aikana. Useimmat aloittelijat lähtevät omille teilleen vain muutaman päivän oppituntien jälkeen. Kun purjehdit, tulet ihmettelemään miksi odotit niin kauan oppiaksesi. Ollaksesi pätevä purjehtija tarvitset kolme perustaitoa: Ensinnäkin sinun pitää pystyä tietämään mihin suuntaan tuuli puhaltaa. Aluksi edellä mainittu voi olla vaikeaa mutta siitä tulee pian toinen luonto. Veneissä on myös laitteita, jotka auttavat. Jopa taitavat purjehtijat käyttävät jatkuvasti näitä apuvälineitä.